Wednesday, April 8, 2015

Agaves...Strikingly beautiful, spectacular and impressive...

While agave (pronounced ah-GAH-vay) is best recognized as the plant from which tequila is made, it has also been used for thousands of years as an ingredient in food. The nectar made from the plant is known in Mexico as aguamiel, or "honey water."
The Aztecs prized the agave as a gift from the gods and used the liquid from its core to flavor foods and drinks. Now, due to increasing awareness of agave nectar's many beneficial properties, it is becoming the preferred sweetener of health conscious consumers, doctors, and natural foods cooks alike.

Here is a  recipe I have always enjoyed while vacationing in Cozumel, Mexico.

Agave Mojito 
3 oz. white rum  
2 Tbsp. light agave nectar  
3 Tbsp. fresh squeezed lime juice (approx. 2 limes)  
40 spearmint leaves  
1 can (12 oz.)chilled club soda  
1 dozen ice cubes  

1) Place rum, agave nectar, lime juice and mint in small bowl and crush mint with pestle or back of a spoon. If desired, sample mixture at this point and adjust sweetness balance to taste.
2 )Strain mixture, pressing excess moisture from mint. Divide between two glasses (approx. 2.5 fl. oz. per glass)
3) Add 6 fl. oz. of club soda to each glass and add ice to fill.
Garnish with mint sprig and/or lime wedge.
Servings: 2
Yield: 2 drinks, approx. 9 oz. each
Preparation time: 5 minutes
Ready in: 5 minutes



Chiefly Mexican, agaves are also native to the southern and western United States and central and tropical South America. They are succulents with a large rosette of thick, fleshy leaves, each ending generally in a sharp point and with a spiny margin; the stout stem is usually short, the leaves apparently springing from the root. Along with plants from the related genus Yucca, various Agave species are popular ornamental plants.
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Das Verbreitungsgebiet der Agaven erstreckt sich vom Süden der Vereinigten Staaten durch ganz Mittelamerika (einschließlich der gesamten Karibik) bis nach Panama und reicht bis in das nördliche Südamerika (Kolumbien und Venezuela) hinein. Die größte Artenvielfalt ist in den mexikanischen Bundesstaaten Hidalgo, Puebla und Oaxaca anzutreffen. Agaven werden weltweit in tropischen, subtropischen und frostfreien Klimaten kultiviert und sind in den entsprechenden Ländern oft eingebürgert.
Wenn ich an Agaven denke, verbinde ich diese sehr beindruckenden Pflanzen, mit Mexiko und Tequila wie z. B. Agave Mojito. Rezept steht oben. Bereits die Ureinwohner Mexikos rösteten oder backten Blütenknospen und Agavenblätter, die sich durch ihren hohen Gehalt an Zucker auszeichnen. Agavendicksaft wird aus der Cabeza oder Piña, dem nach dem Abschlagen der Blätter zurückbleibenden Stamm, gewonnen.
Pulque, das Nationalgetränk Mexikos, wird durch Vergärung des als Aguamiel bezeichneten Agavensaftes hergestellt. Große ökonomische Bedeutung für Mexiko hat derTequila, der ausschließlich aus der Blauen Agave (Agave tequilana) gewonnen wird. 
Eine Sonderform ist der Mezcal, für dessen Herstellung weniger strenge Qualitätsregeln gelten als für den Tequila.



Beautiful and stunning flowers of Alpinia purpurata - red ginger - pink cone ginger


Alpinia purpurata, red ginger, also called ostrich plume and pink cone ginger, are native Malaysian plants with showy flowers on long brightly colored red bracts. They look like the bloom, but the true flower is the small white flower on top.
It has cultivars called Jungle King and Jungle Queen. Red Ginger grows in Hawaii and many other Caribbean islands It is also found in Samoa, where it is the national flower, and is locally called "teuila.
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Alpinia purpurata ist eine Pflanzenart aus der Gattung Alpinia in der Familie der Ingwergewächse (Zingiberaceae). Sie wird in tropischen Parks und Gärten als Zierpflanze verwendet. Die Blütenstände werden als Schnittblumen gehandelt.
Die ursprünglich aus Papua Neuguinea, Neukaledonien, den Salomonen und Vanuatu stammende Alpinia purpurata ist heute in vielen tropischen Regionen verbreitet, wie zum Beispiel auf Hawaii und Puerto Rico. 
My pictures are from the Samana and La Romana, Dominican Republic.
Information Wikipedia