Thursday, April 15, 2010

Northern Cardinal or Redbird - Cardinalis cardinalis


The Northern Cardinal or Redbird (Cardinalis cardinalis) is a North American bird in the genus Cardinalis. It can be found in southern Canada, through the eastern United States from Maine to Texas and south through Mexico. It can also be found on the Big Island of Hawaii. It is found in woodlands, gardens, shrublands, and swamps. The Northern Cardinal is a mid-sized songbird with a body length of 21 centimeters. It has a distinctive crest on the head and a mask on the face which is black in the male and gray in the female. The male is a vibrant red, while the female is a dull red-brown shade. The Northern Cardinal is mainly granivorous, but also feeds on insects and fruit. The male behaves territorially, marking out his territory with song. During courtship, the male feeds seed to the female beak-to-beak. A clutch of three to four eggs is laid, and two to four clutches are produced each year. It was once prized as a pet, but its sale as cage birds is now banned in the United States by the Migratory Bird Treaty Act of 1918.
************
Der Rotkardinal oder Rote Kardinal (Cardinalis cardinalis), auch „Virginische Nachtigall“ genannt, ist eine Vogelart aus der Familie der Kardinäle (Cardinalidae). Der Rotkardinal lebt in fast ganz Mexiko und in den östlichen Bundesstaaten der USA, nach Westen bis Süd-Minnesota, Nebraska, Texas und Süd-Arizona reichend. Er erreicht im Süden noch Guatemala und Belize, im Norden den Südosten von Kanada. Er hat als Kulturfolger erst seit etwa 1890 sein Areal über den Ohio River hinaus kräftig nach Nordwesten und Norden ausgeweitet und dabei den Süden von Ontario und Québec erreicht.
sources: wikipedia
picture by Rob HolzPosted by Picasa

Sunday, April 11, 2010

Ramsons, wild garlic - Allium ursinum - Bärlauch

Allium ursinum
Ramsons (Allium ursinum) also known as buckram's, wild garlic, broad-leaved garlic, wood garlic or Bear's garlic is a wild relative of chives. The Latin name owes to the brown bear's taste for the bulbs and habit of digging up the ground to get at them; they are also a favorite of wild boar.
Ramsons grow in deciduous woodlands with moist soils, preferring slightly acidic conditions. They flower before deciduous trees leaf in the spring, filling the air with their characteristic garlic-like scent. The stem is triangular in shape and the leaves are similar to those of the lily of the valley. Ramsons leaves are edible; they can be used as salad, spice, boiled as a vegetable, in soup, or as an ingredient for pesto in lieu of basil. The bulbs and flowers are also very tasty.

Pesto recipe:
150g wild garlic leaves
100g Pine nuts
75 Parmesan cheese
125 ml Olive oil

***********
Der Bärlauch (Allium ursinum) ist eine Pflanzenart aus der Gattung Allium und somit verwandt mit Schnittlauch, Zwiebel und Knoblauch.
Außer als Bärlauch bezeichnet man diese Pflanzenart in vielen europäischen Sprachen, bis auf die nordgermanischen, als Bärenlauch, Bärenzwiebel oder Bärenknoblauch. Die Braunbären bevorzugen die Zwiebeln und fressen sie sehr gern. Daher kann man den Bestandteil des lateinischen Namens "ursinum" erklären. Weitere deutsche Trivialnamen sind Waldknoblauch und Zigeunerlauch.
Der Bärlauch ist eine altbekannte Gemüse-, Gewürz- und Heilpflanze, die seit einigen Jahren eine Renaissance erlebt. Die Pflanze ist zwar komplett essbar, genutzt werden aber vorwiegend die Blätter, frisch als Gewürz oder Gemüse in der Frühjahrsküche. Mittlerweile gibt es immer mehr Köche, die Bärlauch verwenden. In den Reformhäusern hat der Bärlauch in den letzten Jahren als Pesto Einzug gehalten.
One of my favourite recipes:
Wild garlic soup with bacon and Crème fraiche or wild garlic dumplings.
Ich liebe Bärlauchsuppe mit Bacon und Crème fraiche oder Bärlauchknödel.

 Referenz:
Der Artname Allium ursinum wurde 1753 von Carl von Linné in Species Plantarum erstveröffentlicht. Synonyme für Allium ursinum L. sind: Aglitheis ursina (L.) Raf., Cepa ursina (L.) Bernh., Geboscon ursinum (L.) Raf., Hylogeton ursinum (L.) Salisb., Ophioscorodon ursinum (L.) Wallr..[ Das Artepitheton geht auf das lateinische Wort ursinus als „für Bären geeignet“, von ursus dem Bär zurück.

Ramsons leaves are easily mistaken for Lily of the valley, sometimes also those of Colchicum autumnale and Arum maculatum. All three are poisonous and possibly deadly. A good means of positively identifying ramsons is grinding the leaves between one's fingers, which should produce a garlic-like smell. When the leaves of ramsons and Arum maculatum first sprout they look similar, however unfolded Arum maculatum leaves have irregular edges and many deep veins while ramsons leaves are convex with a single main vein. The leaves of lily of the valley come from a single purple stem, while the ramsons leaves have individual green-coloured stems.


references wikipedia
pictures guild-rez 2010